10 γνωστά αντιδιαβητικά φυτά: δράσεις και αλληλεπιδράσεις με τα κλασικά αντιδιαβητικά φάρμακα

Η αύξηση του αριθμού των σακχαροδιαβητικών ατόμων σε >150 εκατομμύρια παγκοσμίως, οδήγησε αναπόφευκτα σε αυξημένη χρήση εναλλακτικών αντιδιαβητικών ουσιών.

Ο αριθμός των φυτών με πιθανή αντιδιαβητική δράση ξεπερνά τα 800. Τα 34 από αυτά θεωρούνται πιο αξιόπιστα, έχουν μελετηθεί και ελέγχονται κλινικά.

Με δεδομένο ότι λήψη των αυτών των βοτάνων-φυτών γίνεται κυρίως από διαβητικούς, οι οποίοι κατά κανόνα λαμβάνουν κάποια αντιδιαβητική αγωγή, οι έρευνες εστιάζουν:

  • στην μεμονωμένη δράση των αντιδιαβητικών βοτάνων και φυτών
  • στις πιθανές αλληλεπιδράσεις τους με τα κλασικά αντιδιαβητικά φάρμακα του λαμβάνονται ταυτόχρονα
  • στην δυνατότητα καθορισμού της δόσης-ποσότητας των φυτών για αποτελεσματική και ασφαλή χρήση
  • στην βαθμό ενίσχυσης της δράσης των κλασικών αντιδιαβητικών φαρμάκων
  • στην δυνατότητα μείωσης της απαιτούμενης δόσης των φαρμάκων
  • στον βασικό στόχο: έλεγχο της υπεργλυκαιμίας αποτελεσματικά, μακροχροχρόνια, με ασφάλεια και μικρότερη επιβάρυνση.

Έχουν μελετηθεί και ελέγχονται κλινικά:

1)Ginger-Τζίντζερ: χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια ως αντιδιαβητικό φάρμακο. Επιδρά στους μεταφορείς της γλυκόζης (GLUT-4). Ενισχύει την υπογλυκαιμική δράση της γλιβενκλαμίδης και θεωρείται πως μπορεί να μειώσει την απαιτούμενη δόση του φαρμάκου.

Αναφέρεται μείωση του σακχάρου νηστείας 25%, σε ταυτόχρονη χορήγηση: τζίντζερ extract 25 mg/kg βάρους και γλιβενκλαμίδης 5 mg/kg, συγκριτικά με 7,9% μείωση, από την μεμονωμένη χορήγηση της γλιβενκλαμίδης 5 mg/kg,

2) Ginseng‑Τζίνσενγκ: επίσης παραδοσιακό φυσικό αντιδιαβητικό φυτό. Επηρεάζει την έκκριση της ινσουλίνης.

Όταν λαμβάνεται ταυτόχρονα με μετφορμίνη, ενισχύει την αντι-υπεργλυκαιμική δράση του φαρμάκου.

3) Gymnema-Gymnema sylvestre: χρησιμοποιείται εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια ως παραδοσιακό αντιδιαβητικό.

Απαιτείται προσοχή στη συγχορήγηση με μετφορμίνη, γιατί η αλληλεπίδραση τους εξαρτάται από την δόση-ποσότητα του φυτού που λαμβάνεται.

4) Cinnamon-Κανέλα: χρησιμοποιείται ως αντιδιαβητικό από το 1990, όταν διαπιστώθηκε ότι περιέχει τον παράγοντα IFP που μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η δράση της κανέλας είναι δοσοεξαρτώμενη, εμφανίζεται με δόσεις από 1-6 gr/ημέρα και ενισχύει την δράση των αντιδιαβητικών φάρμακων.

5) Σησαμέλαιο: εξαιρετικό αντιοξειδωτικό έλαιο, όταν συγχορηγείται με γλιβενκλαμίδη, σε δόση 35 ml/ημέρα, ενισχύει την δράση της και μειώνει την γλυκόζη νηστείας κατά 36%.

6) Ελληνική Τριγωνέλλα-Τήλι: αποτελεί αντικείμενο πολλών μελετών για την αντιδιαβητική αλλά και αντιλιπιδαιμική της δράση.

Παρουσιάζει συνεργική δράση με την μετφορμίνη και ενισχύει το αντιδιαβητικό αποτέλεσμα του φαρμάκου. Η ημερήσια λήψη 150 mg/kg τριγωνέλλας και 100 mg/kg μετφορμίνης, αναφέρεται πως επιφέρει περαιτέρω μείωση του σακχάρου κατά 20%.

7) St John’s wort-Hypericum perforatum-Σπαθόχορτο. Η αντιδιαβητική του δράση είναι μία από τις πολλές του ιδιότητες. Σύμφωνα με μελέτες, η δράση του οφείλεται στη αύξηση: της έκκρισης της ινσουλίνης από το πάγκρεας και της ευαισθησίας των ιστών στην ινσουλίνη.

Επηρεάζει την νεφρική απέκκριση της μετφορμίνης και απαιτείται προσοχή όταν συγχορηγούνται.

8) Astragalus Radix-astragali: παραδοσιακό αντιδιαβητικό στην κινέζικη ιατρική.

Υπάρχουν πολλές έρευνες σε εξέλιξη, τόσο για την δράση της, όσο και για την αλληλεπίδρασή της με φάρμακα όπως η πιογλιταζόνη-actos.

9) Karela-Bitter melonΠικρό Πεπόνι: κάκτος γνωστός για την αντιδιαβητική του δράση. Υπάρχουν κλινικές μελέτες πάνω στη δράση του και την συνέργεια με τρία γνωστά αντιδιαβητικά: μετφορμίνη, glymidine, γλιβενκλαμίδη.

Το φυτό Karela σε δόση 400mg/ ημερησίως, αναφέρεται πως ενισχύει την δράση των παραπάνω αντιδιαβητικών φαρμάκων: προκαλείται η ίδια μείωση στα επίπεδα του σακχάρου με 50% μείωση της δόση τους.

10) Olive leaf extract-Φύλλα ελαιόδεντρου: θεωρείται εκτός από αντιδιαβητικό, αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες.

Η αντιδιαβητική του δράση χαρακτηρίζεται από αύξηση της παραγωγής ινσουλίνης, μείωση του σακχάρου νηστείας και της ΗbA1c.

Δρα προστατευτικά, μειώνοντας την εναπόθεση αμυλοειδούς στα β-κύτταρα του παγκρέατος.

Στοιχεία:

https://www.researchgate.net/publication/318716984_Interactions_between_antidiabetic_drugs_and_herbs_An_overview_of_mechanisms_of_action_and_clinical_implications

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3358964/

Σχετικά άρθρα